Home  |  Events  |  Artists  |  Customer service  |  Contact us  |  Check out 
Register now
Forgot password?

About us
Artists
Artisans
Events
Your order
Customer service
Terms of Delivery
Contact us
Newsletter Sign-Up
Gallery Statement
Newsletter

About Suriname
Art in Suriname
Credits and Copyrights
Sranan Art Xposed
An eye for art

Find us on Facebook
Home | Newsletter
Newsletter

Nieuwsbrief
Surinaamse kunst op expositie’s in de regio

Kunstwerken van enkele Surinaamse kunstenaars vertoeven momenteel op twee verschillende kunstevenementen binnen de regio. Met de Readytex Art Gallery als voortrekker en de goedkeuring en ondersteuning van het Directoraat Cultuur, staat een deel van ons unieke Surinaamse kunstproduct tentoongesteld op de “Salon de Debujo” een biënnale te Santo Domingo en tegelijkertijd ook op Trinidad bij de ACS(Associatie van Amerikaanse Staten) Art Exhibition in de Centrale Bank van Trinidad en Tobago.
De leiding van de Readytex Art Gallery onderkent het belang van Surinaamse participatie aan kunstevenementen in de regio. “Ons kunstproduct is heel sterk en doet in geen geval onder voor dat van andere landen uit onze omgeving, maar omdat we nog niet voldoende actief zijn binnen de regio, vallen we minder op. Vandaar dat wij onze kunstenaars zoveel als mogelijk stimuleren om zodra dat enigszins mogelijk is naar buiten te treden met hun werk, en wij verlenen daar met verschillende organisatorische en zakelijke aspecten onze volledige steun bij”.

“Greater Caribbean Art of the 21st Century” -.Trinidad and Tobago
Namens de Surinaamse Overheid organiseerde de Readytex Art Gallery de participatie van Suriname aan de ACS (Association of Caribbean States) expositie “Greater Caribbean Art of the 21st Century”in de Central Bank of Trinidad and Tobago. De ACS organiseerde deze expositie met de bedoeling om de verschillende staten welke deel uitmaken van de Caribische regio, de gelegenheid te geven elkaar beter te leren kennen door de ogen van hun kunstenaars. Eén van de doelen van de ACS is verder ook de ontwikkeling van een Caribische identiteit en het is nu eenmaal zo, volgens de Secretaris Generaal van de ACS Dr. Rubén Silié dat het Caribisch gebied voornamelijk met haar cultuur en beeldende kunsten een stempel drukt op het internationaal circuit. Des te meer reden ook voor ons Surinamers om dit gegeven dan zo veel als mogelijk uit te buiten. Aan deze expositie welke gehouden werd van 25 oktober tot en met 23 november 2007, deden van Suriname mee 2 werken van Kurt Nahar, 2 werken van Kenneth Flijders, 3 werken van Rinaldo Klas en 2 werken van George Struikelblok.
Heel aantrekkelijk voor Suriname en de participerende kunstenaars is verder het feit dat de kunstwerken na afloop van de ACS expositie in de Central Bank, verhuisd zijn naar “the National Museum of Trinidad and Tobago” alwaar ze de hele maand december tentoongesteld zullen staan.

“Salon de Debujo VI” – Santo Domingo
Het werk van een selectie van 5 Surinaamse kunstenaars participeert aan de zesde “Salon de Debujo” oftewel de hal van het tekenen, een kunst Biënnale welke van start ging op 15 november jongstleden in het Museo de Arte Moderno in Santo Domingo.
Aan de “Salon de Debujo” participeren meer dan 75 kunstenaars afkomstig uit 18 landen van het Caribisch gebied en Latijns Amerika en dit speciaal kunstevenement is ontwikkeld als stimulans voor de twee dimensionale kunstvorm van het tekenen en heeft zodoende tot doel het werk van kunstenaars uit deze regio’s, die deze elementaire kunstvorm hanteren, te tonen en te promoten.
Van de vijf Surinaamse kunstenaars waar elk 3 werken van opgestuurd zijn, zijn er vier namelijk, Rinaldo Klas, Kitling Tjon Pian Gi, George Struikelblok en Humphrey Tawjoeram, door de Readytex Art Gallery ingeschreven om mee te dingen aan de tekenwedstrijd welke onderdeel is van deze “Salon de Debujo”. De vijfde deelnemer, welbekende en ervaren kunstenaar Erwin de Vries, participeert “by invitation”, aan het onderdeel ter ere van Caribische en Latijns Amerikaanse Masters welke een groot deel van hun werk hebben toegewijd aan het bestuderen van de tekening als een methode van expressie.
Voor participatie aan de kunstwedstrijd welke georganiseerd werd door de Arawak Foundation, een organisatie welke zich intensief bezig houdt met het bevorderen van kunst uit deze regio’s moesten de werkstukken eerder in het jaar in Santo Domingo aanwezig zijn. Voorwaarde voor de wedstrijd was dat de participerende kunstenaars regelmatig werk op papier creëren en uit de deelnemende werkstukken werden drie winnaars gekozen die elk een geld prijs van vijfduizend US dollars wonnen. De drie winnaars zijn op de opening van de “Salon de Debujo” op 15 november aan het publiek bekendgemaakt.
Alhoewel onze kunstenaars niet in de prijzen gevallen zijn, blijft hun werk meedoen aan de teken exposities binnen dit evenement en had de organisatie het evenement het volgende te zeggen over onze participatie: “We congratulate you in the selection of the artists, you are very well represented”. De werkstukken van alle participerende kunstenaars zijn van 15 november 2007 tot en met 3 februari op de expositie te bezichtigen zijn en zullen verder ook verschijnen in een Catalogus uitgegeven door de Arawak Foundation.

Het werk van onze Surinaamse kunstenaars is dus in Santo Domingo nog tot en met 3 februari 2008 te bezichtigen op de “Salon de Debujo VI” en op Trinidad nog de hele maand december in “the National Museum of Trinidad and Tobago”. De schilderijen van de deelnemende kunstenaars zijn een sterke en waardige presentatie van Surinaamse kunst tijdens deze internationale evenementen en krijgen als blijvende herinnering een welverdiende plek in de catalogi die ter gelegenheid van beide expositie’s uitgegeven zullen worden.


Readytex
Contact us: info@readytexartgallery.com
Visit us: http://www.readytexartgallery.com/Back to index

Back to top